Siyez
bulguru yaklaşık 10.000 yıl önce tespit edilmiş ve o günden bu güne kadar
genetiği bozulmamış sayılı tahıl ürünlerinden birisidir.Sadece Kastamonu ili
İhsangazi ilçesinde ekimi yapılan siyez bulguru besin değerleri ile normal
bulgurdan daha yararlıdır.
Siyez Buğdayı 2n kromozom yapısındadır ve yabancı dillerde
Emmer olarak adlandırılan ve Türkiye'de Kars yöresinde ekilen Triticum dococcum
(Gernik ya da Kavılca)türü buğdaydan farklı bir yapıdadır. Tek başakçıklı
olması ve sıkı kavuz yapısı itibarı ile hastalık ve zararlılara dayanıklı,
kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak bilinen
Siyez Buğdayı'nın, yapılan çalışmalarda yüksek yağ içeriğine ve ekmeklik
buğdaya göre daha fazla sarı lutein oranına sahip olduğu ortaya konmuştur.
Ayrıca tam tahıl tüketimiyle ilişkili sağlık yararları ve düşük glisemik
indekse sahip olmasının yanında, fonksiyonel gıda olarak da protein,
fenolikler, tokoferoller ve karotenoidler açısından diğer buğday türlerine göre
daha zengin bir yapıda olduğu tespit edilmiştir.
·
Enerji: 340 kcal/100g
·
Kül 1,70 g/100 g
·
Protein 14-25/100 g (ekmeklik buğdaylarda bu değer 10-12 gr./100 g)
·
Karbonhidrat 64,92/100 g
·
Diyet lif 9,72/100 g
·
Yağ 1,78/100 g
·
E Vitamini 0,09 mg/100 g
·
B1 Vitamini (tiamin) 0,25 mg/100 g
·
B2 Vitamini (Riboflavin) 0,026 mg/100 g
·
Niasin 4,21 mg/100 g
·
B5 Vitamini 0,208 mg/100 g
·
B6 Vitamini 0,41 mg/100 g
·
B7 Vitamini 1,66 IU/100 g
·
B12 Vitamini 0,091 IU/100 g
·
K2 Vitamini 1,23 IU/100 g
·
Folik Asit 26 IU/100 g
·
Çinko 5,32 mg/100 g
·
Demir 4,21 mg/100 g
·
Fosfor 159,7 mg/100 g
·
Kalsiyum 32,26 mg/100 g
·
Magnezyum 93,51 mg/100 g
·
Potasyum 403,5 mg/100 g
·
Sodyum 3,41 mg/100 g
·
Selenyum 11,5 IU/100 g
·
Ham lif %0,90
Siyez bulguru, üretiminin
en yoğun yapıldığı yer olan İhsangazi yöresi için büyük önem
taşımaktadır. İhsangazi yöresinin diğer tarım
ürünlerinin ekimi için elverişsiz olması, kuraklığa ve verimsiz toprağa
dayanıklı olan Siyez Buğdayı'nı en önemli tarım ürünü haline getirmiştir.Yöre
halkı ekimini yaptığı Siyez Buğdayı'nın önemli bir kısmını hayvan yemi olarak
değerlendirirken, diğer kısmı geleneksel yöntemlerle bulgura işlemektedir.
Siyez Bulguru'nu tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla yılın ilk hasadıyla
birlikte İhsangazi Siyez Bulguru Festivali düzenlenmektedir. Fikir Sahibi Damaklar grubunun
Aralık 2011'düzenlediği buğday temalı Terra Madre günündeki fikirden ilham alan
İstanbul'daki Slow Food Gençlik Gıda Hareketinin başlattığı çalışma sonuç
vermiş ve Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı , İhsangazi Siyez Bulguru'nu
Türkiye'deki ilk Slow Food Presidia'sı olarak ilan etmiştir. Türkiyenin ilk
presidium ürünü İhsangazi Siyez bulguru, 25-29 Ekim 2012 tarihlerinde
İtalya'nın Torino kentinde gerçekleştirilen Terra Madre-Salone Del Gusto
festivalinde Türkiye'yi temsil etti ve dünya kamuoyunun beğenisine sunuldu.
İhsangazi'de Siyez buğdayı unundan zaman zaman ekmek üretilirken, tüketici
talepleri doğrultusunda düzenli üretime geçiş hazırlıkları yapılmaktadır. İhsangazi İlçe Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Müdürlüğü'nün verilerine göre siyez üretiminin en fazla yapıldığı
İhsangazi'de 2013 yılı ekilişi 6.750 dekar, Siyez buğdayı üretimi 1.687 ton ve
Siyez bulguru üretimi ise 470 tondur.
SİYEZ İLE İLGİLİ OKUNMASI GEREKEN BİR YAZI;7
Hititlerin sofrasındaki bulgur
pilavına kaşık sallamak nasıl olurdu sizce ? Hele bu pilavın bulguru ( B )
kompleks vitaminler bakımından çok zengin, günümüz beslenme anlayışında önemli
bri yer tutan diyet lif ( Sindirim mekanizması için olmazsa olmaz yapı) içeriği
yüksek ‘’Glisemik index ‘’ değeri ( Besinleri kan şekerini düşürme yüzdesi) çok
düşük. Mikrobiyal ve enzimatik rekasiyonlar yok denecek kadar az ( Bir anlamda
steril ) ise ve tıka basa yedikten sonra bile sindirim sorunu yaşanmıyorsa, bu
duygu daha görkemli bir hale gelmez miydi ?
İhsangazi’de bir yılda üretilen
yaklaşık 1.250 ton Siyez Buğdayının %80’i hayvan yemi olarak kullanılırken,
geri kalan 250 tonundan, taşlı yerel değirmenlerde ortalama % 70 randımanla 175
ton Siyez Bulguru üretiliyor. Üretilen Siyez Bulgurunun çoğunluğu çiftçi
aileleri tarafından tüketilirken çok azı eşe dosta hediye götürülüyor ya da
heveslilerine pazarlanıyor.
Ülkenin dört bir yanından ancak
sıraya girilerek sipariş verilirken, önemli lezzet ustaları şatafatlı
mekanlarda menülerinde ısrarla Siyez Bulguruna yer verirken, yerli yabancı
bilim adamları İhsangazi’de Siyez peşinde koşarken, bu kadar değerli bir ürünü bolca
ve sıradanmış gibi tüketme imkanına sahip İhsangazililer için ‘ yerkürenin
şanslı evlatları’ demek geliyor insanın içinden belki. Ama onlar antik çağdan
kalan tarım kültürü mirasına sahip çıkıp, bağırlarına bastılar ve bu günlere
taşıdırlar. Hak ediyorlar yani.
Hedef sağlıklı beslenme
konusunda Siyez Bulguru farkındaligı yaratmak. Hedef, yalnızca şanslı azınlığın
tüketme şansına sahip olduğu Siyez Buğdayından tüm insanların yararlanmasını
sağlamak. Hedef orijinal genlere sahip bu ürünün gelecek kyşaklara taşınmasını
sağlamak. Ve hedef, siyez Kültürünü, İhsangazi için düşünülen kalkınma
sürecinin önemli bir enstrümanı halinde getirmek.
‘ Temiz, adil ve güvenli gıda ‘
sloganı ile tüm insanları yerel, geleneksel , lezzetli ve doğru gıda ile
buluşturmayı hedefleyen uluslar arası Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından
Türkiyenin ilk presidium adayı olarak lanse edilen Siyez Bulguru, Ekim ayında
İtalyada düzenlenecek Terra Madre ( Toprak Ana ) yerel ürünler fuarında ,
bizzat İhsangazili çiftçiler tarafından dünya kamuoyuna tanıtılacak.
Kuruluş sürecindeki ‘ İhsangazi
Siyez Buğdayı Üreticileri Birliği ‘ aracılığı ile Siyez Buğdayı konusunda
Presidia ünvanının verileceği dernek aracılığı ile de Siyez Bulguru konusunda
standartların oluşturulması, korunması ve üretimin geliştirilmesine katkı
sağlanacak, geleneksel üretimin yerel üreticiler tarafından geliştirilmesi
konsepti desteklenecek.
Bütün bu çalışmalar ‘ Siyez
Kültürü’’ ne yeni bir hayat verecek. Ve insanlara da …
SİYEZ ÜRÜNLERİ SATIŞI
Siyez Bulguru,Siyez Unu,Siyez Ekmeği satışları ilçemizde yapılmaktadır.Türkiyenin dört bir yanına satışlar yapılabilmektedir.
Siyez Ekmeği Satış Noktası ve İrtibat
Eylül Pastanesi - Yeni Mahalle / İHSANGAZİ / KASTAMONU
İrfan Çakal-5416807106
Siyez Unu Satış Noktası ve İrtibat
Buranlar Un Fabrikası - Yeni Sanayi Sitesi No: 54 İHSANGAZİ / KASTAMONU
TEL : 0366 392 17 22
GSM : 0543 634 98 64
GSM : 0543 810 45 95
SİYEZ ÜRÜNLERİ SATIŞI
Siyez Bulguru,Siyez Unu,Siyez Ekmeği satışları ilçemizde yapılmaktadır.Türkiyenin dört bir yanına satışlar yapılabilmektedir.
Siyez Ekmeği Satış Noktası ve İrtibat
Eylül Pastanesi - Yeni Mahalle / İHSANGAZİ / KASTAMONU
İrfan Çakal-5416807106
Siyez Unu Satış Noktası ve İrtibat
Buranlar Un Fabrikası - Yeni Sanayi Sitesi No: 54 İHSANGAZİ / KASTAMONU
TEL : 0366 392 17 22
GSM : 0543 634 98 64
GSM : 0543 810 45 95
Web Sitesi: http://www.siyezun.com
Siyez Bulguru Satış Noktası ve İrtibat
İhsangazi Siyez Üreticileri Derneği-Belediye caddesi 3/4 İhsangazi Kastamonu
Halit Nadir Alıcıoğlu-0507 880 30 30
Siyez Bulguru Satış Noktası ve İrtibat
İhsangazi Siyez Üreticileri Derneği-Belediye caddesi 3/4 İhsangazi Kastamonu
Halit Nadir Alıcıoğlu-0507 880 30 30
bulgur ve ekmek istiyorum.fiyatları nedir
YanıtlaSilbulgur ve ekmek istiyorum.fiyatları nedir
YanıtlaSilSiyez unu Antalya ya gonderiyormusunuz.
YanıtlaSilAziz Soylu
itubuilders@gmail.com
Arkadaşlar herkese merhaba.
YanıtlaSilKastamonu yöresinde siyez buğdayında deneme kurmak istiyorum.
Konu buğdaygiller ve silisyum mucizesi.
İrtibat kuracak bir üretici veya kurum arıyorım.
İlgili arkadaşlar beni arayabilir.
Alpay Aydın
Ziraat Mühendisi
0533 626 2200
Un ve bulgur istiyorum nasıl isteyebilirim ve fiyatlarını öğrenebilirmiyim
YanıtlaSilBir ekmek ortalama kac gr ve nasil tasima koşullarında ulaştırılıyor
YanıtlaSil