SİYEZ BULGURU

Siyez bulguru yaklaşık 10.000 yıl önce tespit edilmiş ve o günden bu güne kadar genetiği bozulmamış sayılı tahıl ürünlerinden birisidir.Sadece Kastamonu ili İhsangazi ilçesinde ekimi yapılan siyez bulguru besin değerleri ile normal bulgurdan daha yararlıdır.
Siyez Buğdayı 2n kromozom yapısındadır ve yabancı dillerde Emmer olarak adlandırılan ve Türkiye'de Kars yöresinde ekilen Triticum dococcum (Gernik ya da Kavılca)türü buğdaydan farklı bir yapıdadır. Tek başakçıklı olması ve sıkı kavuz yapısı itibarı ile hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak bilinen Siyez Buğdayı'nın, yapılan çalışmalarda yüksek yağ içeriğine ve ekmeklik buğdaya göre daha fazla sarı lutein oranına sahip olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca tam tahıl tüketimiyle ilişkili sağlık yararları ve düşük glisemik indekse sahip olmasının yanında, fonksiyonel gıda olarak da protein, fenolikler, tokoferoller ve karotenoidler açısından diğer buğday türlerine göre daha zengin bir yapıda olduğu tespit edilmiştir.
Siyezin ortalama besin değerleri şu şekildedir:[2]
·         Enerji: 340 kcal/100g
·         Kül 1,70 g/100 g
·         Protein 14-25/100 g (ekmeklik buğdaylarda bu değer 10-12 gr./100 g)
·         Karbonhidrat 64,92/100 g
·         Diyet lif 9,72/100 g
·         Yağ 1,78/100 g
·         E Vitamini 0,09 mg/100 g
·         B1 Vitamini (tiamin) 0,25 mg/100 g
·         B2 Vitamini (Riboflavin) 0,026 mg/100 g
·         Niasin 4,21 mg/100 g
·         B5 Vitamini 0,208 mg/100 g
·         B6 Vitamini 0,41 mg/100 g
·         B7 Vitamini 1,66 IU/100 g
·         B12 Vitamini 0,091 IU/100 g
·         K2 Vitamini 1,23 IU/100 g
·         Folik Asit 26 IU/100 g
·         Çinko 5,32 mg/100 g
·         Demir 4,21 mg/100 g
·         Fosfor 159,7 mg/100 g
·         Kalsiyum 32,26 mg/100 g
·         Magnezyum 93,51 mg/100 g
·         Potasyum 403,5 mg/100 g
·         Sodyum 3,41 mg/100 g
·         Selenyum 11,5 IU/100 g
·         Ham lif %0,90
·         Nişasta %56,69



Siyez bulguru, üretiminin en yoğun yapıldığı yer olan İhsangazi yöresi için büyük önem taşımaktadır. İhsangazi yöresinin diğer tarım ürünlerinin ekimi için elverişsiz olması, kuraklığa ve verimsiz toprağa dayanıklı olan Siyez Buğdayı'nı en önemli tarım ürünü haline getirmiştir.Yöre halkı ekimini yaptığı Siyez Buğdayı'nın önemli bir kısmını hayvan yemi olarak değerlendirirken, diğer kısmı geleneksel yöntemlerle bulgura işlemektedir. Siyez Bulguru'nu tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla yılın ilk hasadıyla birlikte İhsangazi Siyez Bulguru Festivali düzenlenmektedir. Fikir Sahibi Damaklar grubunun Aralık 2011'düzenlediği buğday temalı Terra Madre günündeki fikirden ilham alan İstanbul'daki Slow Food Gençlik Gıda Hareketinin başlattığı çalışma sonuç vermiş ve Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı , İhsangazi Siyez Bulguru'nu Türkiye'deki ilk Slow Food Presidia'sı olarak ilan etmiştir. Türkiyenin ilk presidium ürünü İhsangazi Siyez bulguru, 25-29 Ekim 2012 tarihlerinde İtalya'nın Torino kentinde gerçekleştirilen Terra Madre-Salone Del Gusto festivalinde Türkiye'yi temsil etti ve dünya kamuoyunun beğenisine sunuldu. İhsangazi'de Siyez buğdayı unundan zaman zaman ekmek üretilirken, tüketici talepleri doğrultusunda düzenli üretime geçiş hazırlıkları yapılmaktadır.  İhsangazi İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün verilerine göre siyez üretiminin en fazla yapıldığı İhsangazi'de 2013 yılı ekilişi 6.750 dekar, Siyez buğdayı üretimi 1.687 ton ve Siyez bulguru üretimi ise 470 tondur.

SİYEZ İLE İLGİLİ OKUNMASI GEREKEN BİR YAZI;7
Hititlerin sofrasındaki bulgur pilavına kaşık sallamak nasıl olurdu sizce ? Hele bu pilavın bulguru ( B ) kompleks vitaminler bakımından çok zengin, günümüz beslenme anlayışında önemli bri yer tutan diyet lif ( Sindirim mekanizması için olmazsa olmaz yapı) içeriği yüksek ‘’Glisemik index ‘’ değeri ( Besinleri kan şekerini düşürme yüzdesi) çok düşük. Mikrobiyal ve enzimatik rekasiyonlar yok denecek kadar az ( Bir anlamda steril ) ise ve tıka basa yedikten sonra bile sindirim sorunu yaşanmıyorsa, bu duygu daha görkemli bir hale gelmez miydi ?
İhsangazi’de bir yılda üretilen yaklaşık 1.250 ton Siyez Buğdayının %80’i hayvan yemi olarak kullanılırken, geri kalan 250 tonundan, taşlı yerel değirmenlerde ortalama % 70 randımanla 175 ton Siyez Bulguru üretiliyor. Üretilen Siyez Bulgurunun çoğunluğu çiftçi aileleri tarafından tüketilirken çok azı eşe dosta hediye götürülüyor ya da heveslilerine pazarlanıyor.
Ülkenin dört bir yanından ancak sıraya girilerek sipariş verilirken, önemli lezzet ustaları şatafatlı mekanlarda menülerinde ısrarla Siyez Bulguruna yer verirken, yerli yabancı bilim adamları İhsangazi’de Siyez peşinde koşarken, bu kadar değerli bir ürünü bolca ve sıradanmış gibi tüketme imkanına sahip İhsangazililer için ‘ yerkürenin şanslı evlatları’ demek geliyor insanın içinden belki. Ama onlar antik çağdan kalan tarım kültürü mirasına sahip çıkıp, bağırlarına bastılar ve bu günlere taşıdırlar. Hak ediyorlar yani.
Hedef sağlıklı beslenme konusunda Siyez Bulguru farkındaligı yaratmak. Hedef, yalnızca şanslı azınlığın tüketme şansına sahip olduğu Siyez Buğdayından tüm insanların yararlanmasını sağlamak. Hedef orijinal genlere sahip bu ürünün gelecek kyşaklara taşınmasını sağlamak. Ve hedef, siyez Kültürünü, İhsangazi için düşünülen kalkınma sürecinin önemli bir enstrümanı halinde getirmek.
‘ Temiz, adil ve güvenli gıda ‘ sloganı ile tüm insanları yerel, geleneksel , lezzetli ve doğru gıda ile buluşturmayı hedefleyen uluslar arası Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından Türkiyenin ilk presidium adayı olarak lanse edilen Siyez Bulguru, Ekim ayında İtalyada düzenlenecek Terra Madre ( Toprak Ana ) yerel ürünler fuarında , bizzat İhsangazili çiftçiler tarafından dünya kamuoyuna tanıtılacak.
Kuruluş sürecindeki ‘ İhsangazi Siyez Buğdayı Üreticileri Birliği ‘ aracılığı ile Siyez Buğdayı konusunda Presidia ünvanının verileceği dernek aracılığı ile de Siyez Bulguru konusunda standartların oluşturulması, korunması ve üretimin geliştirilmesine katkı sağlanacak, geleneksel üretimin yerel üreticiler tarafından geliştirilmesi konsepti desteklenecek.
Bütün bu çalışmalar ‘ Siyez Kültürü’’ ne yeni bir hayat verecek. Ve insanlara da …

SİYEZ ÜRÜNLERİ SATIŞI
Siyez Bulguru,Siyez Unu,Siyez Ekmeği satışları ilçemizde yapılmaktadır.Türkiyenin dört bir yanına satışlar yapılabilmektedir.

Siyez Ekmeği Satış Noktası ve İrtibat
Eylül Pastanesi - Yeni Mahalle / İHSANGAZİ / KASTAMONU
İrfan Çakal-5416807106

Siyez Unu Satış Noktası ve İrtibat
Buranlar Un Fabrikası - Yeni Sanayi Sitesi No: 54 İHSANGAZİ / KASTAMONU
TEL : 0366 392 17 22
GSM : 0543 634 98 64
GSM : 0543 810 45 95

Web Sitesi: http://www.siyezun.com

Siyez Bulguru Satış Noktası ve İrtibat
İhsangazi Siyez Üreticileri Derneği-Belediye caddesi 3/4 İhsangazi Kastamonu
Halit Nadir Alıcıoğlu-0507 880 30 30



6 yorum:

  1. bulgur ve ekmek istiyorum.fiyatları nedir

    YanıtlaSil
  2. bulgur ve ekmek istiyorum.fiyatları nedir

    YanıtlaSil
  3. Siyez unu Antalya ya gonderiyormusunuz.
    Aziz Soylu
    itubuilders@gmail.com

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşlar herkese merhaba.
    Kastamonu yöresinde siyez buğdayında deneme kurmak istiyorum.
    Konu buğdaygiller ve silisyum mucizesi.
    İrtibat kuracak bir üretici veya kurum arıyorım.
    İlgili arkadaşlar beni arayabilir.
    Alpay Aydın
    Ziraat Mühendisi
    0533 626 2200

    YanıtlaSil
  5. Un ve bulgur istiyorum nasıl isteyebilirim ve fiyatlarını öğrenebilirmiyim

    YanıtlaSil
  6. Bir ekmek ortalama kac gr ve nasil tasima koşullarında ulaştırılıyor

    YanıtlaSil